Kortsluiting

Het is alweer een paar maanden geleden dat ik een leuke beginzin neerpende in een notitieboekje maar ik heb geen flauw idee meer hoe het verder moest gaan. Dat is misschien nog wel het toppunt van geheugenproblemen: Vergeten waar je column over geheugenproblemen nou eigenlijk precies over zou gaan. Volgens mij had ik hele leuke voorbeelden uit de dagelijkse praktijk in gedachten. Met een prachtige oneliner ertussendoor. Maar helaas, die zitten ergens verstopt tussen de chaotische warrigheid en permanent laaghangende mist in mijn hoofd. Ach, weet je wat, ik schrijf de eerste zin gewoon op en dan komt de rest vast vanzelf wel weer bovendrijven.

Ik heb weleens pogingen ondernomen om mijn levensverhaal op te schrijven.
Gewoon, omdat het wel prettig zou zijn om een keer duidelijkheid te hebben over wat er precies allemaal gebeurd is in mijn leven. Het was geen succes, de laatste vijftien jaar bleken zo uit mijn herinnering weggevlogen.

Mijn vriendin noemt nog weleens wat incidenten uit onze middelbareschooltijd op en ik ben altijd in opperste verbazing dat ik die zou hebben meegemaakt. “Ik, verliefd op Frits? Dat kan gewoon niet waar zijn! Eeh, hoe zag Frits er ook al weer uit?”

Maar toch leer je er wel een beetje mee te leven, met dat onbestendige geheugen. Als ik mijn mobiel kwijt ben, weet ik inmiddels uit ervaring dat het plaats delict negen van de tien keer de koelkast is. Hoe die connectie precies tot stand komt blijft een onopgelost mysterie waar Sherlock Holmes nog een hele kluif aan zou hebben. Terwijl ik mijn theorieën uiteen zet, schenk ik voor mezelf nog maar even een lekker bord Spa Rood in terwijl ik me ondertussen bedenk dat hier toch ergens iets misgaat. Die realisatie slaat al snel om in een lachstuip als ik erachter kom dat het toch vrij lastig is om mijn heerlijk bruisende water op deze manier naar binnen te krijgen. Een rietje biedt uitkomst. Als er één ding is dat je met geheugenproblemen leert, dan is het wel om creatief te zijn.

Wacht even, nu ik de beginzin zo teruglees, realiseer ik me ineens dat ik hem al heb gebruikt. In mijn kerstcolumn van vorig jaar, om precies te zijn. Toen had ik ook al een kleine paragraaf over geheugenproblemen…


Soms word ik zo moe van mezelf. 

Column voor de Lees ME 20
Cartoon door Alies Meerman!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten